poniedziałek, 24 czerwca 2013

Jogurt owsiany

Od kiedy zobaczyłam ten wpis u Zielonej wśród ludzi (która zaczerpnęła przepis od Wegan) wiedziałam, że MUSZĘ spróbować. Jogurt z owsa? Czego chcieć więcej, dobrodziejstwa płatków owsianych plus pomocna flora bakteryjna. Bakterie Lactobacillus są bardzo ważnym elementem naszej diety aktywnie przytwierdzają się do ścian jelita, tworząc mikroflorę konkurującą o składniki pokarmowe z innymi organizmami, także chorobotwórczymi. Swoją obecnością wpływają na zwiększoną produkcję przeciwciał klasy IgA, które są wydalane głównie do przewodu pokarmowego, oraz jamy ustnej w postaci śliny. U człowieka są obecne m.in. w przewodzie pokarmowym (są bardzo ważnym składnikiem flory jelitowej). [Wiki]


Jogurt można zrobić z płatków owsianych bądź z ziaren nieoczyszczonych owsa (ponoć smakowo i wartościowo najlepiej spisują się całe ziarna), ja na razie robię z płatków.




JOGURT OWSIANY

Skład:

  szklanka płatków owsianych
woda

owoce


Najpierw pierwszego dnia zalewamy płatki (lub ziarna, które np. można wcześniej zmielić w młynku) wodą tak aby nad powierzchnią płatków woda wystawała o jakiś 1 cm. Używamy do tego miski ceramicznej lub szklanej nie metalowej ponieważ mogą zajść niekorzystne reakcje.
Zostawiamy je na noc, rano miksujemy na gładką masę i zostawiamy na kolejny dzień. W większości przypadków wystarczą 2 dni, ale ponoć czasem jogurt potrzebuje 3 dni aby uzyskać odpowiednią kwasowość. Po prostu próbujemy i ew zostawiamy na dłużej. Osobiście taki jogurt solo dla mnie nie ma powalającego smaku dlatego zawsze mieszam go z jakimiś owocami. Teraz oczywiście królują truskawki :)




 


 Smacznego!

3 komentarze: